2012. május 27., vasárnap

JOSEPHINE CHAPLIN

Josephine Chaplin (Egyesült Államok, Kalifornia, Santa Monica, 1949. március 28. – Franciaország, Párizs, 2023. július 13.) amerikai származású francia színésznő édesapja a filmtörténet egyik legismertebb komikusa, Charlie Chaplin. Édesanyja a világhírű drámaíró, Eugene O’Neill lánya, Oona. Josephine családi beceneve: Josie. Testvérei közül a filmszakmában egyértelműen nővére, Geraldine Chaplin a legismertebb: Josephine nem bizonyult akkora tehetségnek, mint ő. Színésznői karrierje az 1970-es évek első felében bontakozott ki, később inkább a televízióban kapott feladatokat. Az 1990-es évek közepén visszavonult a filmvilágból. 


KARRIERTÖRTÉNET 
Josephine Chaplin filmes pályafutása tulajdonképpen már egészen korán, a művésznő hároméves korában elkezdődött. Édesapja filmtörténeti klasszikusában, a Rivaldafény (1952) nyitójelenetében látható néhány pillanatra. Következő parányi szerepét már nagylányként kapta szintén az apjától: a nem különösebben sikeres A hongkongi grófnőben (1967) tűnt fel. Az opusz két főszerepét Marlon Brando és Sophia Loren játszotta. Karrierje az 1970-es években bontakozott ki Franciaországban. Fontos karakterszerepet kapott Pier Paolo Pasolini Canterbury mesék (1972) című fesztiváldíjas filmjében: ő játszotta Mayt, aki talpraesetten kimagyarázza magát, amikor vaknak hitt idős ura rajtakapja, amint éppen egy fa tetején akarja megcsalni őt fiatal szeretőjével. A korabeli bulvársajtó szerint az ősz édesapa, Charlie Chaplin felháborodva fogadta Josie meztelen jeleneteit, más források viszont úgy tudják, Chaplin soha nem nézte meg lányai filmjeit. A magyar közönség a tévéből ismerheti a Már nem félek a napfénytől (1972) című, krimielemekkel átszőtt drámát, amelyben Josephine egyik partnere a népszerű francia karakterszínész, Maurice Ronet volt. Nem tudni, hogy ekkor vagy néhány évvel későbbi közös filmjük, az À l'ombre d'un été (1976) forgatása kapcsán szökkent-e szárba szerelmük, de az biztos, hogy 1977-től Ronet 1983-ban bekövetkezett haláláig együtt éltek. Közös gyermekük, Julien 1980-ban jött világra. 


Josephine filmjei közül említést érdemel a maga idejében nálunk is sikerrel vetített kétrészes paródia, A négy muskétás, avagy a lepel lehull (1974) és folytatása, A négy muskétás, avagy majd mi megmutatjuk, bíboros úr! (1974). Mindkét film id. Alexandre Dumas közismert regénye, A három testőr meglehetősen szabad feldolgozása a négy szolga (Planchet, Grimaud, Mousqueton és Bazin) szemszögéből: őket a korszak népszerű francia énekes-komikusai, a Les Charlots tagjai (Jean-Guy Fechner, Gérard Rinaldi, Gérard Filippelli, Jean Sarrus) formálták meg. Josephine a királyné varrónőjét, Constance-t alakította. (Kuriózum, hogy Richard Lester egy évvel korábbi, ugyancsak kétrészes Dumas-adaptációjában Josephine nővére, Geraldine a királyné szerepét játszotta.) Annak idején a hazai mozikban is láthattuk Josie Jugoszláviában forgatott partizánfilmjét, a Zelengora csúcsait (1976). Zdravko Velimirovic drámájának további főszereplői: Alain Noury, Szergej Bondarcsuk és Bata Živojinović. Hasfelmetsző Jack történetének sokadik filmváltozatában (1976, rendező: Jess Franco) Josephine a legendásan nehéz természetű Klaus Kinski partnere volt, mellesleg vetkőznie ebben az opuszban is kellett. Az 1970-es évek második felétől egyre többet dolgozott a televízió számára. Filmjei közül ne maradjon említetlenül a francia új hullám egykori alkotója, Claude Chabrol bűnügyi drámája, az Ecetes csirke (1985) sem, hiszen egyes kritikusok szerint briliáns alakítást nyújtott benne. Josephine Chaplin az 1990-es évek második felétől már nem forgat, szívesen részt vállal azonban az édesapja emlékét ápoló kiadványok összeállításában. A művésznő háromszor volt férjnél: első férje a görög Nikolas Sistovaris prémkereskedő, a második a francia Maurice Ronet színész, a harmadik a szintén francia Jean-Claude Gardin régész volt. Mindhárom férjétől egy-egy fia született. Josephine Chaplin 2023. július 13-án hunyt el Párizsban, a gyászhírt azonban csak egy héttel később közölte a média. A halál okát a család nem hozta nyilvánosságra. 


FILMOGRÁFIA 
* 1952: Rivaldafény (Limelight) (nincs feltüntetve a stáblistán)
* 1967: A hongkongi grófnő (A Countess from Hong Kong) 
* 1972: Már nem félek a napfénytől (L’odeur des fauves) 
* 1972: Canterbury mesék (I racconti di Canterbury) 
* 1972: Escape to the Sun 
* 1974: A négy muskétás, avagy a lepel lehull (Les quatre Charlots mousquetaires) 
* 1974: A négy muskétás, avagy majd mi megmutatjuk, bíboros úr! (Les Charlots en folie: À nous quatre Cardinal!) 
* 1974: Nuits rouges
* 1975: L’homme sans visage (tévésorozat) 
* 1975: Csak egy asszony (Docteur Françoise Gailland) 
* 1976: Zelengora csúcsai (Vrhovi Zelengore)
* 1976: Jack the Ripper
* 1976: À l'ombre d'un été 
* 1977: Les années d'illusion (tévésorozat) 
* 1979: Histoires insolites (tévésorozat, a Folies douces című epizódban) 
* 1981: Rejtélyes történetek (tévésorozat, a Ligeia című epizódban)
* 1982: La guérilléra (nincs feltüntetve a stáblistán)
* 1984: The Bay Boy / Un printemps sous la neige
* 1985: Ecetes csirke / Pulyka parázson (Poulet au vinaigre)
* 1985: Le Marquis de Sade (tévéfilm)
* 1986: Coïncidences
* 1986: Szimfónia (Symphonie) (tévésorozat)
* 1987: Les enquêtes du commissaire Maigret (tévésorozat, a Maigret voyage című epizódban) 
* 1988: Hemingway (tévésorozat) 
* 1989: Le masque (tévésorozat, a L'ami de Pauline című epizódban) 
* 1994: Belvárosi hőség (Ciudad Baja / Downtown Heat)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.