2012. június 4., hétfő

ROBIN ASKWITH

Robin Askwith (Egyesült Királyság, Anglia, Southport, 1950. október 12.) angol színész az 1960-as évek végétől filmez. Különféle könnyed szexvígjátékokban nyújtott alakításainak köszönhetően az 1970-es években a brit fiatalok egyik kedvencének számított. Állítólag nincs még egy brit színész, akinek csupasz hátsóját annyiszor láthatta a közönség az 1970-es években, mint Robinét. Az új évezredben Askwith gyakran vállal színpadi szerepeket. Kétszer nősült, mindkét feleségétől (Leonie Mellinger, Mary Wilson) elvált. 


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Robin gyerekkorában átesett a paralízisen. Felgyógyulása után amolyan pajkos csínytevő lett belőle. Rickmansworthben folytatta tanulmányait, ahol különféle iskolai rendezvényeken dobosként lépett fel. Miután tréfából kísérletet tett egy postahivatal kirablására, kicsapták az iskolából, de szerencsére ennyivel meg is úszta a dolgot. Egy ügynök segítségével reklámszerződésekhez jutott, egy 1967-es margarinreklámját például a még pályakezdő Ridley Scott rendezte. Egy reklámban látta meg őt a brit filmes új hullám, a free cinema egyik kiválósága, Lindsay Anderson, aki kisebb szerepet bízott rá az angol iskolarendszert bíráló Ha… (1968) című drámájában, amely nagy feltűnést keltett. Ezt követően újabb, de többnyire még mindig kicsiny szerepeket kapott különféle mozifilmekben és tévés produkciókban. Pier Paolo Pasolini Canterbury mesék (1972) című Geoffrey Chaucer-adaptációjában az életvidám Rufust alakította, aki a bordélyban több menetre is befizet, majd az emeletről levizeli az álszent egybegyűlteket, ám a halál rövidesen elragadja. 


Kultuszfilmek 
A nagy áttörést a Magyarországon nem játszott Cool It Carol! (1970), Pete Walker alkotása hozta meg Robin számára. A megtörtént eset alapján készült film egy fiatal párról szól: Joe és Carol a szebb jövő reményében költöznek Londonba, de végül a szexiparban kötnek ki. A humort sem nélkülöző produkció tetszett ugyan a közönségnek, ellenben a kritikusok többsége lesújtóan értékelte, „trágár”-nak találta. Robin előtt viszont megnyílt az út a csúcs felé: specialitása lett a komédia, és mivel a Cool It Carol!-ban gátlástalanul mutogatta csupasz hátsóját, ezt az attrakciót számos későbbi filmjében is elvárták tőle. Erre leginkább a négyrészes Confessions... című sorozatban adódott számtalan lehetőség, amelyben tulajdonképpen az Amerikai pite-filmek előfutárát tisztelhetjük. Robin játszotta Timothy Lea-t, aki különféle pikáns kalandokba bonyolódik. Eredetileg nem rá gondoltak az alkotók, Richard Beckinsale, Richard O'Sullivan, Nicky Henson és Dennis Waterman azonban visszautasították a felkérést. Mindjárt az első rész, az Egy ablaktisztító vallomásai (Confessions of a Window Cleaner) nagy sikernek bizonyult, 1974 legnépszerűbb brit filmje volt. A szexjeleneteket háromféle változatban vették fel: a hazai piac igényeinek megfelelően teljesen meztelenül, a külföldi forgalmazás számára készült képsorokon Robin alsóneműt vagy nadrágot viselt, a rhodesiai és dél-afrikai verzióhoz pedig teljesen felöltözött. A folytatások is igen jól futottak a mozikban, aminek eredményeként Robin egy kislemezt is készíthetett Confessions címmel. Szó volt arról, hogy a sorozat hatrészessé bővül, de két tervezett epizód, a Confessions of a Plumber’s Mate és a Confessions of a Private Soldier végül nem valósult meg, bár az utóbbit állítólag már maga Askwith rendezhette volna. 


Egyéb filmszerepek 
Askwith nem túl nagy igényű, de a maguk idejében sikeres vígjátékai közül a magyar közönség is láthatta a Csak semmi szexet, kérem! Angolok vagyunk (1973) és a Folytassák, lányok! (1973) című filmeket, illetve Henry Melville kisregényének igényes filmváltozatát, a Bartleby (1970) című drámát. A Folytassák, lányok!-ban való szereplés annak volt köszönhető, hogy Askwith együtt dolgozott Gerald Thomas rendezővel a Bless This House (1972) című tévésorozat moziverziójában, ahol a Folytassa!-széria egyik állandó színésze, Sid James volt az egyik partnere. Állítólag a kollégák később nem örültek a konkurenciának minősülő Confessions-filmek sikerének, ezért Askwith végül nem lett a Folytassa!-sorozat visszatérő szereplője. A Four Dimensions of Greta (1972) című szexkomédiát ismét Pete Walker rendezte. Az opusz érdekessége, hogy eredetileg három dimenzióban készült. Kultuszfilmnek számít a Horror kórház (1972), amelyben Robin egy vidéki nyugalomra vágyó popsztárt alakít, aki hátborzongató (és vicces) kalandokba keveredik. Annyira tetszett neki a szerep, hogy ragaszkodott ahhoz, hogy a veszélyesebb jeleneteket is ő csinálja meg. Játszott a King Kong-sztori „női” változatában, a Queen Kongban (1976) is. Dino De Laurentiis viszont éppen akkoriban felügyelte az eredeti film hollywoodi remake-jét, és pert indított a konkurens Queen Kong alkotói ellen: Askwith nagy megkönnyebbülésére a rosszul sikerült produkció hamar eltűnt a mozik műsoráról, így sokan nem láthatták azt a kínos jelenetet sem, amelyben lényegében sztriptíztáncot lejt a nőstény óriásgorilla előtt. Az 1980-as években Robin színpadon játszotta Timothy Lea szerepét, mozifilmek helyett pedig inkább tévés felkéréseknek tett eleget. Első feleségével, Leonie Mellinger színésznővel is egy tévésorozat egyik epizódjának (Infedilities) forgatásán ismerkedett meg. 


A kilencvenes évektől napjainkig 
Robin Askwith az 1990-es években teljesen eltűnt a filmvászonról, a színházba járók azonban rendszeresen láthatták őt: az egykori szexakrobata még meseelőadásokban is a közönség elé lépett. A Paint It Black című darabban a Rolling Stones tragikus balesetben elhunyt egykori tagját, Brian Jonest játszotta. Jó kritikákat kapott Terry Johnson Dead Funny című drámájában nyújtott alakítása. 2007. július 18. és július 25. között a nottinghami kastélyban lépett fel a Canterbury mesék 1970-es évekbe helyezett színpadi változatának egyik szereplőjeként. A reflektorfénybe való visszatérési kísérletnek fogható fel 1999-es önéletrajzi könyve, a The Confessions of Robin Askwith, amelyben természetesen magánélete titkaiba is beavatta az olvasókat. Az új évezredben ismét tévés produkciókban bukkant fel, illetve kicsiny szerepet játszott az U–571 (2000) című sikeres háborús kalandfilmben. 2007 nyarán Málta szigetén forgatta a népszerű szappanopera, a Coronation Street című tévésorozat azon epizódjait, amelyben egy idegenvezetőt játszik. Máltától nem messze található Gozo szigete: Askwith évek óta itt él. A levitézlett sztárokkal (Daryl Hannah, Peter O'Toole, David Carradine, Michael Madsen, Patrick Bergin, Steve Guttenberg, Brigitte Nielsen) forgatott Eldorado (2012) minden idők egyik legrosszabb IMDB-s értékelését mondhatja magáénak. Ezt követően Robin különféle tévésorozatokban játszott kisebb szerepeket. 2019-ben két új mozifilmjét is bemutatják: a GrindHouse 2wo a hetvenes évek grindhouse produkcióinak hangulatát próbálja felidézni, a When the Devil Rides Out pedig Stephen King nyomdokain jár: a történet szerint egy híres horrorszerző autóbalesetet szenved, aminek következményeként magáról a Sátánról támadnak víziói. 


FILMOGRÁFIA 
* 2019: When the Devil Rides Out 
* 2019: GrindHouse 2wo 
* 2016: Baleseti sebészet (Casualty) (tévésorozat) 
* 2015: Emmerdale Farm (tévésorozat) 
* 2012: Run for Your Wife 
* 2012: Eldorado (videófilm) 
* 2011: Hollyoaks (tévésorozat) 
* 2009–2016: Benidorm (tévésorozat) 
* 2018: The Legend of Harrow Woods (videó) 
* 2007–2014: Coronation Street (tévésorozat) 
* 2004: Doktorok (Doctors) (tévésorozat, az A Lion or a Sheep című epizódban) 
* 2000: The Asylum 
* 2000: U–571 
* 2000: Sunburn (tévésorozat, a New Opportunities, Second Chances and Dominoes című epizódban)  
* 1997: EastEnders (tévésorozat) 
* 1988: Boon (tévésorozat, a Peacemaker című epizódban) 
* 1984–1985: Bottle Boys (tévésorozat, 13 epizódban) 
* 1983: BBC Play of the Month (tévésorozat, az Infidelities című epizódban) 
* 1983: Stagg's Night (rövidfilm) 
* 1982: Britannia gyógyintézet (Britannia Hospital) 
* 1978: Let's Get Laid 
* 1977: Confessions from a Holiday Camp 
* 1977: Szűzkeresztség (Stand Up, Virgin Soldiers) 
* 1976: Queen Kong 
* 1976: Confessions of a Driving Instructor 
* 1975: Closed Up-Tight 
* 1975: The Hostages 
* 1975: Confessions of a Pop Performer 
* 1975: Public Eye (tévésorozat, a How About a Cup of Tea? című epizódban) 
* 1974: Egy ablaktisztító vallomásai (Confessions of a Window Cleaner) 
* 1973: Folytassák, lányok! (Carry on Girls) 
* 1973: Csak semmi szexet, kérem! Angolok vagyunk (No Sex Please: We're British) 
* 1973–1975: Beryl's Lot (tévésorozat, 14 epizódban) 
* 1972: Horror kórház (Horror Hospital) 
* 1972: Hide and Seek 
* 1972: The Flesh and Blood Show 
* 1972: Bless This House 
* 1972: Canterbury mesék (I racconti di Canterbury) (Robin Asquith néven) 
* 1972: All Coppers Are… 
* 1972: The Main Chance (tévésorozat, a The Killing Ground című epizódban) 
* 1972: Four Dimensions of Greta 
* 1972: Tower of Evil 
* 1972: Bless This House (tévésorozat, az A Touch of the Unknown című epizódban) 
* 1971: Dixon of Dock Green (tévésorozat, a Wingy című epizódban) 
* 1971: Cárok végnapjai (Nicholas and Alexandra) (nincs feltüntetve a stáblistán) 
* 1971: Please Sir! (tévésorozat, az A. W. O. L. című epizódban) 
* 1971: The Fenn Street Gang (tévésorozat, a Meet the Wizzard című epizódban) 
* 1971: Father Dear Father (tévésorozat, a The Life of the Party című epizódban) 
* 1971: On the House (tévésorozat, 6 epizódban) 
* 1971: The Misfit (tévésorozat, az On the New Establishment című epizódban) 
* 1970: Scramble 
* 1970: Cool It Carol! 
* 1970: Bartleby 
* 1970: Menace (tévésorozat, a Trespasser című epizódban) 
* 1970: Here Come the Double Deckers! (tévésorozat, a The Go-Karters című epizódban) 
* 1970: The Borderers (tévésorozat, a The Quicksalver című epizódban) 
* 1969: Hans Brinker (tévéfilm) 
* 1969: ITV Saturday Night Theatre (tévésorozat, a The Full Ceddar című epizódban) 
* 1969: Szellemes nyomozók (Randall and Hopkirk – Deceased) (tévésorozat) 
* 1969: Nagy Alfréd (Alfred the Great) (nincs feltüntetve a stáblistán) 
* 1969: Banditák hálójában (Otley) 
* 1968: Ha… (If….) 
* 1968: Scene (tévésorozat, a The Last Bus című epizódban)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.