Pasolini

Pasolini

2012. június 25., hétfő

TOM BAKER

Tom Baker (Egyesült Királyság, Anglia, Liverpool, 1934. január 20.) brit színész teljes neve: Thomas Stewart Baker. Az 1960-as évek végétől filmez. Elsősorban tévéfilmekben és -sorozatokban szerepelt, de az új évezredben gyakran vállal szinkronmunkát és narrátori felkérést is. Igen magas termetű színész: 1 méter 91 centiméter.


KARRIERTÖRTÉNET 
A kezdetek 
Tom Baker szegény ír katolikus családba született. Apja, John Stewart Baker tengerész munkájából kifolyólag ritkán tartózkodott otthon. Tomot öccsével és húgával együtt édesanyjuk, Mary Jane Fleming nevelte. Az asszony pincérnői munkája mellett házakhoz járt takarítani, hogy kiegészítse a családi kasszát. Tizenöt éves korában Tom abbahagyta az iskolát, és szerzetesnek állt. Hat év múlva hátat fordított a monostori életnek, és beállt katonának. 1955 és 1957 között a Királyi Haditengerészet Egészségügyi Alakulatánál szolgált. A katonaságnál feltámadt érdeklődése a színjátszás iránt, amely eleinte csak hobbinak tűnt számára, később azonban élethivatásává vált. Katonai szolgálatának letöltése után Kentben képezte magát a színi pályára. Eleinte vidéki színházakban szerepelt. William Shakespeare Téli rege című darabjában lépett először a nagyközönség elé: egy medvét alakított. Az előadást a cambridge-i, az edinburgh-i és a velencei közönség is láthatta. (Tom első filmszerepét ugyanebben a Shakespeare-darabban játszotta 1967-ben.) 1968-ban Baker a Laurence Olivier által vezetett National Theatre tagja lett. A Rosencrantz és Guildenstern halott című darabban debütált az ottani közönség előtt. Ezután kisebb szerepek és televíziós felkérések következtek. A fordulatot a Joan Plowright (Olivier felesége) által rendezett The Travails of Sancho Panza című előadás hozta meg. Ebben Tom egy lovat (!) játszott, ám épp ezzel az alakításával hívta fel magára Olivier figyelmét, aki A velencei kalmárban Marokkó hercegének szerepére kérte fel. 


Korai filmszerepek 
Dosztojevszkij A félkegyelmű című művének színpadi változatában Baker olyan emlékezetes alakítást nyújtott, hogy Olivier őt ajánlotta Sam Spiegel producernek Franklin J. Schaffner Cárok végnapjai (1971) című történelmi drámájában Raszputyin szerepének eljátszására. Alakításáért a legjobb férfi mellékszereplőnek és a legígéretesebb új színésznek járó Golden Globe-díjra egyaránt jelölték. Pier Paolo Pasolini Angliában forgatta a Canterbury mesék című alkotását Geoffrey Chaucer klasszikus műve alapján. Tom játszotta Jenkin, a kissé ügyefogyott diák szerepét, akit felesége, a bővérű bathi asszonyság kénytelen megleckéztetni, mivel ura vonakodik teljesíteni házastársi kötelességét. (Majdnem három évtizeddel később, a Chaucer-mű rajzfilmsorozatként elkészült változatában Baker szinkronszerepet vállalt.) A jól alakuló színészi karrier azonban kis híján véget ért, miután lejárt Baker szerződése a Nemzeti Színházzal. Bár kapott néhány kisebb színpadi és filmszerepet, gyakran hetekig munkanélküli volt. Végül egyszerű munkásként állást vállalt egy kis építőipari cégnél, ahol összebarátkozott a tulajdonosokkal. Mindazonáltal nem mondott le végleg a színészetről, és levelet írt régi pártfogójának, Bill Slaternek, hogy tudna-e valami munkát ajánlani számára. A levél a legjobbkor érkezett. A BBC tévésorozataiért felelős Slater egyik gondja ugyanis épp az volt, hogy sürgősen megtalálja a cég népszerű sorozata, a Ki vagy, Doki? új főszereplőjét, mivel az addigi főszereplő, Jon Pertwee bejelentette távozását. Barry Letts (a Ki vagy, Doki? producere) látta Bakert a Szindbád arany utazása (1973) című filmben, és alakítása annyira tetszett neki, hogy beleegyezett Tom szerződtetésébe. 


Ki vagy, Doki? 
Tom Baker hét évadon át játszotta a Dokit, és ezzel rekordot állított fel az 1963-ban indult sorozatban, hiszen sem elődei, sem utódai nem játszották ilyen hosszú ideig a szerepet. Különc öltözködésével – több mint három méter hosszú sálja szinte védjegyévé vált, akárcsak kócos haja és zselécukorral tömött zsebei – és beszédstílusával egyénivé tette a figurát, aki hamar népszerűvé vált a közönség körében. Olyannyira, hogy a rajongók évről évre Bakert választották meg a legjobb Dokinak a Doctor Who-magazinban, és csupán három alkalommal veszített (1990-ben, 2006-ban és 2009-ben). Ahogy a BBC bejelentette, hogy Tom Baker lesz a Doki, a színész karrierje hirtelen újra szárnyalni kezdett. Az Oxfordi Fesztiválon például Oscar Wilde-ot játszotta a híres író peréről szóló darabban, de számos egyéb felkérést is kapott különféle színtársulatoktól, a televíziótól és a filmesektől. 178 epizód után döntött úgy, hogy kiszáll a számára hallatlan népszerűséget hozó szériából, melynek adásait 8–10 millió néző követte figyelemmel. Később azt állította, hogy nem nézett meg egyet sem az utódaival készült részekből. 2006-ban viszont úgy nyilatkozott, hogy mégiscsak belekukkantott az éppen aktuális epizódokba, és az új Doki, David Tennant játékát kiválónak találta. Ő maga időnként hajlandó volt újra magára ölteni a Doki jelmezét különféle önálló tévéfilmek kedvéért. 2004-ben még az is szóba került, hogy a Mester szerepében visszatér a sorozatba, de erre nem került sor. Időről időre mégis felröppennek a visszatéréséről szóló híresztelések, melyeket az is táplál, hogy Baker közreműködött a Doctor Who-történetekből készült hangos könyvek megszületésében. (Magyarországon az RTL Klub mutatta be a Ki vagy, Doki? újabb keletű részeit, de a Bakerrel forgatott korábbi epizódok nem kerültek adásba.) 


Az 1980-as évektől napjainkig 
A sikernek persze megvolt az árnyoldala is. Miután kivált a sorozatból, Baker nehezen talált újabb munkát, hiszen annyira azonosították a Doki figurájával, hogy el sem tudták képzelni más szerepben. Ebben az időszakban inkább színpadi szerepei voltak jelentősek: ismét Oscar Wilde-ot alakította a Chichester Festival Theatre egyik produkciójában, 1982-ben pedig a West Enden lépett színpadra a Hedda Gablerben (a címszerepet Susannah York játszotta). A Royal Shakespeare Company Educating Rita című előadásában Baker dr. Frank Bryant szerepét formálta meg, amely különösen a szívéhez nőtt. 1985-ben egy dublini színházban egyszerre játszotta Sherlock Holmes és ellenfele, Moriarty professzor szerepét. Holmesként már egy 1982-es tévésorozatban is láthatta a közönség, hiszen Tom a Ki vagy, Doki? után is gyakran szerepelt a televízióban. Tévés szereplései közül külön említést érdemel a Medics című sorozat, amelyben Geoffrey Hoyt professzort alakította. Baker az 1990-es években kezdett írással foglalkozni. Önéletrajzi könyve, a Who on Earth is Tom Baker? 1997-ben jelent meg. Két évvel később egy újabb könyve került a boltokba, a The Boy Who Kicked Pigs, amely egy sötét tónusú, ám mégis vicces történet egy rossz kisfiúról, aki hatalmas felfordulást okoz otthon és a szomszédságban. A kötetet azóta nyolc nyelvre fordították le. A magyar nézők is jól ismerhetik az Angolkák című szatirikus tévésorozatot, amelynek Baker volt a narrátora több évadon keresztül. A felkérést állítólag annak köszönhette, hogy a széria készítői a Ki vagy, Doki? nagy rajongóinak számítottak. (Mivel mi szinkronizálva láthattuk az Angolkákat, ezért sajnos épp Baker narrációjáról maradtunk le.) Állítólag szó volt arról, hogy Tom játssza Gandalf szerepét A Gyűrűk Ura című filmben, de lemondta a felkérést, miután megtudta, hogy a forgatás több hónapot vesz igénybe Új-Zélandon.


Magánélet 
Baker háromszor nősült. Első feleségével, Anna Wheatcrofttal – aki a híres rózsatermelő, Harry Wheatcroft unokahúga – 1961-ben kötött házasságot. Még abban az évben megszületett első fiuk, Daniel, három év múlva pedig a második, Piers. A házaspár Nottinghamben élt, ahol Tom nem talált színészi munkát, ezért a családi kertészetben dolgozott. A házasság rövid időn belül megromlott, és 1966-ban válással végződött. Baker 1980-ban feleségül vette Lalla Ward színésznőt, akivel a Ki vagy, Doki?-ban játszott együtt. Házasságuk mindössze 16 hónapig tartott, de barátságban váltak el. Az asszony később úgy nyilatkozott, hogy nagyon szerette a férjét, de mindkettőjüknek annyira fontos volt a karrier, hogy nem tudtak igazán közel kerülni egymáshoz, ezért arra a döntésre jutottak, hogy a válás a legmegfelelőbb megoldás mindkettőjük számára. 1986-ban Tom harmadszor is megnősült. Új felesége, Sue Jerrard a Ki vagy, Doki? egyik vágója volt. A házaspár 2003 és 2006 között Franciaországban élt, előtte és utána a vidéki Anglia nyugalmát élvezték. Baker ifjúkori lelkesedésével ellentétben ma már nem tartja magát hívőnek: nem ellenzi ugyan a vallást, a kereszténység helyett azonban a buddhizmust érzi magához közelebb. Többször is kinyilvánította ellenszenvét mind a konzervatívok, mind a Munkáspárt iránt. 


FILMOGRÁFIA 
* 1967: The Winter's Tale (nincs feltüntetve a stáblistán)
* 1968: Market in Honey Lane (tévésorozat, a The Matchmakers című epizódban) 
* 1968: George and the Dragon (tévésorozat, a The 10:15 Train című epizódban) 
* 1968: Z Cars (tévésorozat, a Hudson's Way című epizód mindkét részében) 
* 1968: Dixon of Dock Green (tévésorozat, a Number 13 és a The Attack című epizódban) 
* 1969: Thirty-Minute Theatre (tévésorozat, a The Victims: Frontier című epizódban) 
* 1970: Softly Softly (tévésorozat, a Like Any Other Friday című epizódban) 
* 1971: Cárok végnapjai (Nicholas and Alexandra) 
* 1972: Jackanory (tévésorozat, a The Iron Man című epizódban) 
* 1972: Canterbury mesék (I racconti di Canterbury) 
* 1972: Play of the Month (tévésorozat, a The Millionairess című epizódban) 
* 1973: Cari genitori 
* 1973: The Vault of Horror 
* 1973: Arthur of the Britons (tévésorozat, a Go Warily című epizódban) 
* 1973: Frankenstein: The True Story (tévéfilm) 
* 1973: Szindbád arany utazása (The Golden Voyage of Sinbad) 
* 1974: Luther (nincs feltüntetve a stáblistán, az általa játszott X. Leó pápa a film bizonyos változataiban meg sem jelenik) 
* 1974: The Mutations 
* 1974–1981: Ki vagy, Doki? (Doctor Who) (tévésorozat) 
* 1975: Jim'll Fix It (tévésorozat, egy epizódban) 
* 1976: Nouvelles de Henry James (tévésorozat, a L’auteur de Beltraffio című epizódban) 
* 1977: Piccadilly Circus (a The Author of Beltraffio című epizódban) 
* 1980: The Curse of King Tut's Tomb (tévéfilm) 
* 1982: A sátán kutyája (The Hound of the Baskervilles) (tévésorozat) 
* 1983: Jemima Shore Investigates (tévésorozat, a Doctor Ziegler's Casebook című epizódban) 
* 1984: The Passionate Pilgrim (rövidfilm) 
* 1984: Remington Steele (tévésorozat, a Hounded Steele című epizódban) 
* 1984: The Zany Adventures of Robin Hood (tévéfilm) 
* 1986: Fekete Vipera 2 (Blackadder II) (tévésorozat, a Potato című epizódban) 
* 1986: Roland Rat: The Series (tévésorozat, egy epizódban) 
* 1986: The Life and Loves of a She-Devil (tévésorozat) 
* 1990: Narnia krónikái: Az ezüst trón (The Silver Chair) (tévésorozat) 
* 1991: Selling Hitler (tévésorozat) 
* 1992: Doctor Who: Shada (videofilm) 
* 1992: Screen Two (tévésorozat, a The Law Lord című epizódban)
* 1992: Cluedo (tévésorozat, 6 epizódban) 
* 1992–1995: Medics (tévésorozat) 
* 1993: Doctor Who: Dimensions in Time (tévés rövidfilm) 
* 1994: The Imaginatively Titled Punt & Dennis Show (tévésorozat, az 1.6 epizódban) 
* 1998: Backtime 
* 2000: Max Bear (tévésorozat, csak hang) 
* 2000: The Canterbury Tales (tévésorozat, a The Journey Back című epizódban) (csak hang) 
* 2000: Sárkányok háborúja (Dungeons & Dragons) 
* 2000–2001: Szellemes nyomozó (Randall & Hopkirk – Deceased) (tévésorozat, 10 epizódban) 
* 2001: Fun at the Funeral Parlour (tévésorozat, a The Jaws of Doom című epizódban) 
* 2003: Swiss Toni (tévésorozat, a Cars Don't Make You Fat című epizódban) 
* 2003: 2DTV (tévésorozat, egy epizódban) (nincs feltüntetve a stáblistán) 
* 2003: Strange (tévésorozat, az Asmoth című epizódban) 
* 2003: Fort Boyard (tévésorozat) 
* 2003–2006: Angolkák (Little Britain) (tévésorozat) (mint narrátor) 
* 2004: The Little Reindeer (tévés rövidfilm) 
* 2004–2005: Monarch of the Glen (tévésorozat, 12 epizódban) 
* 2005: A bűvös körhinta (The Magic Roundabout) (csak hang az angol nyelvű változatban) 
* 2006: The Secret Show (tévésorozat, a The Secret Room című epizódban) (csak hang) 
* 2006: Békavári uraság (The Wind in the Willows) (tévéfilm, csak hang) (nincs feltüntetve a stáblistán) 
* 2007: Miss Marple: Éjféltájt (Marple: Towards Zero) (tévéfilm) 
* 2007: The Beeps (tévésorozat, 45 epizódban) (mint narrátor) 
* 2008: Little Britain USA (tévésorozat) (mint narrátor) 
* 2010: The Genie in the Bottle (rövidfilm) (mint narrátor) 
* 2011: Jacqueline Hill: A Life in Pictures (videós rövidfilm) 
* 2012: Saving Santa 2012 (csak hang)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése